Banner-Weatherprotection

SÄÄNSUOJA

» EN 342        » EN 343         » EN 13758-2

EN 342

EN 342
Suojavaatetus. Suojaus kylmältä 

Tässä standardissa määritetään kylmissä ympäristöissä käytettävä suojavaatetus.


Sen mukaan on testattava resultantti tehollinen lämmöneristävyys (arvo m²K/W), ilmanläpäisevyys, luokka 1-3, ja vedenläpäisyn vastustuskyky, luokka 1-2. Vaatteen (kaksiosainen vaatetus tai umpisuoja) on läpäistävä lämmöneristävyys ja ilmanläpäisevyyttä mittaavat testit tullakseen CE-merkityksi EN 342 piktogrammilla. Vedenläpäisytesti on vapaaehtoinen. Testattava yhdistelmä on 3-kerros järjestelmä, jossa tyypin B alusasut, lämmittävä välikerros yhdistettynä sertifioidun päällysvaatteen kanssa sekä sukat, kypärasuoja, käsineet ja saappaat. Lämmöneristävyyttä mittaava arvo osoittaa minimi lämpötilan, jonka käyttäjä kokee miellyttäväksi. Päivitetyssä EN 342:2017 versiossa, testi on muuttunut ja ilman nopeus otetaan huomioon. Tranemo tulee päivittämään sertifioidut vaatteet.

 

EN 343

EN 343
Sateelta suojaava vaatetus 

Tässä standardissa määritetään suojavaatetus, jota käytetään työskenneltäessä vesi- tai lumisateessa, sumussa ja maaperän kosteudessa.


Uusimman EN 343:2019 standardi version mukaan, vaatteesta ja saumoista testataan vedenläpäisevyys (vedenpitävyys), luokka 1-4 ja vesihöyryn läpäisyvastus (hengittävyys) luokka 1-4, jossa luokka 4 on korkein arvo. Vaatteen on läpäistävä molemmat testit tullakseen CE-merkityksi EN 343 piktogrammilla.


Vaatteen muotoilu vaikuttaa sen hengittävyyteen ja on tavallista, että vuoreton vaate saavuttaa EN 343 luokan 4:4 (sama kuin päällyskangas) kun taas vuorellinen vaate samalla päällyskankaalla saavuttaa vain luokan 4:2. Näissä tapauksissa vuorikangas vaikuttaa vesihöyryn läpäisevyyteen (hengittävyyteen). Standardiin on lisätty vedenläpäisevyys testi myös valmiille vaatteelle. Tämä testi on vapaaehtoinen.


Aikaisemmassa standardi versiossa (EN 343:2003+A1 2007) on 3 luokkaa. Vaatimukset veden läpäisevyydelle, luokka 1-3 on sama molemmissa EN 343 versioissa, mutta luokka 4:llä on korkeammat vaatimukset. Myös vesihöyryn läpäisyvastus testiin on tullut luokka 4 ja tasot jokaiselle luokalle on hieman muuttuneet. Vain luokka 1 on sama molemissa versioissa. Sertifioinnit vanhan EN 343:2003+A1 2007 mukaan, ovat edelleen voimassa. Tranemo tulee päivittämään sertifioidut vaatteet.


Testimenetelmä EN 20811 (vedenläpäisevyys) ilmoittaa tuloksen vesipilareissa (mmH2O) tai Pascal (Pa). Tranemo nimeää tuultaja vettä pitäväksi vaatteet, jotka ylittävät > 5000 mm (50000 Pa) arvon. Tämä antaa hyvän suojan huonossa säässä, mutta voimakkaassa ja pitkäkestoisessa sateessa työskenneltäessä, suosittelemme perinteisiä laminoituja sadevaatteita.

 

EN 342

EN 13758-2
UV säteilyltä suojaava vaatetus

Standardi kuvaa vaatimukset luokitukselle ja merkinnälle koskien pitkähihaisia vaatteita, joilla suojaudutaan UV + UVB suoja yli 40 UPF (Ultraviolet Protection Factor. Tranemo 50+) säteilyä vastaan.


Kaikki tekstiilit suojaavat käyttäjäänsä auringonsäteilyltä ja kankaan paksuus vaikuttaa riskiin saada ihovaurioita. Tämän standardin mukaan sertifioidut vaatteet antavat korkean suojan. Kudoksen testausmenetelmä on EN 13758-1.


Weather protection