StretchFR_51459594_63218194_electricity_01-1200x650px

VALOKAARIRISKIN KVANTIFIOINTI OIKEAA SUOJAUSTA VARTEN 

Yksi tavallisimmista kysymyksistä, joita saamme asiakkailtamme, koskee valokaaririskin kvantifioinnin vaikeutta. Toisin sanoen, kuinka voimakas valokaari on, jos se tapahtuu, ja kuinka todennäköistä se on. Tässä artikkelissa esittelen kaksi erilaista menetelmää valokaaririskin kvantifioimiseksi ja annan ohjeita siitä, milloin kutakin menetelmää tulisi käyttää.

 

Kaksi määritysmenetelmää: Laske tai arvioi


Mahdollisen valokaaren energian kvantifioinnin ratkaisemiseksi on kehitetty useita standardeja ja menetelmiä. NFPA 70E on amerikkalainen standardi ”Sähköturvallisuus työpaikalla”. Tämä kattava standardi kattaa monia sähkötöihin liittyviä näkökohtia, mukaan lukien IEEE 584:2018 -menetelmän käyttö valokaarienergian laskemiseen. Menetelmää kutsutaan yleisesti ”avoimeksi valokaaritestiksi”, mutta sitä voidaan soveltaa myös suljetuissa tiloissa. Lisäksi NFPA 70E sisältää myös menetelmän, NFPA 70E 130.7, mahdollisen valokaarienergian arvioimiseksi.

DGUV-I 203-077 on saksalainen standardi, joka vastaa NFPA 70E:tä Euroopassa ja tarjoaa tukea riskinarviointien tekemiseen ja valokaarienergian laskemiseen. Standardi, johon usein viitataan nimellä ”Box-testi”, sisältää myös BGI/GUV-I 5188 -menetelmän tämän energian laskemiseksi.

Seuraavassa on lyhyt kuvaus kustakin menetelmästä ja siitä, miten ne voivat auttaa sinua valokaaririskin kvantifioinnissa. Menetelmät eroavat toisistaan siten, että toinen perustuu riskin laskemiseen, kun taas toisessa annetaan ohjeita riskin arvioimiseksi. 

 

Laske - Tapahtuman energia-analyysi IEEE 1584: 2018 tai BGI/GUV-I 5188 -standardin mukaisesti

IEEE 1584: 2018- ja BGI/GUV-I 5188 -menetelmissä annetaan ohjeet valokaaren aktivoituessa vapautuvan mahdollisen valokaari energian laskemiseksi. Molemmissa menetelmissä otetaan huomioon useita tärkeitä parametreja, kuten jännite, oikosulkuvirta, kytkentäaika, laitekokoonpano, työskentelyetäisyys ja se, tapahtuuko valokaari avoimella vai suljetulla alueella.


Syöttämällä näiden parametrien arvot IEEE 1584:2018:ssa ja BGI/GUV-I 5188:ssa kuvattuihin yhtälöihin voit määrittää valokaarienergian määrän ja laskea etäisyyden valokaaresta, jossa energia on yhtä suuri tai suurempi kuin tietty arvo. Näin saat arvon valokaaren energialle, joka voi esiintyä odotetulla työskentelyetäisyydelläsi - ja voit selvittää etäisyyden valokaaresta, jonka sisällä on palovamman vaara, niin sanottu Arc Flash Boundary.

 

Arvio - NFPA 70E:n mukainen valokaarelta suojaavien henkilösuojainten luokkamenetelmä

NFPA 70E tarjoaa sinulle konkreettisia työkaluja, joiden avulla voit arvioida sähköasennuksessa mahdollisesti esiintyvän valokaaren energian. Tämäntyyppisessä arvioinnissa kojeistoa verrataan muun tyyppisiin kojeistoihin ja annetaan suositus siitä, minkä valokaarisuojaryhmän PPE-luokka valitaan.


Ratkaisevaa on arvioida valokaaren sattuessa esiintyvät energiatasot, arvioida valokaaren laajuus ja arvioida mahdollisten vahinkojen todennäköisyys ja vakavuus.


On myös kehitetty matriiseja - muun muassa sveitsiläisen ESTI:n ja joidenkin johtavien yritysten toimesta - joiden avulla voidaan nopeasti arvioida valokaarienergiaa kojeistossa ja sovittaa suojavarusteet yhteen sen kanssa määritetyllä varmuusmarginaalilla.

 

Mikä menetelmä on paras?

Laskentamenetelmä on tarkempi ja siksi paras menetelmä. Yksi suurimmista eduista, joita valokaaririskin laskemisesta on, on se, että voit sen jälkeen valita tarkemmin suojaustasosi ja saada siten mukavamman ja kustannustehokkaamman suojavaatetusjärjestelmän.


Arviointimenetelmää käytetään pääasiassa silloin, kun valokaarivaloriskiä ei ole laskettu. Kun esimerkiksi sähköasentaja tulee työmaalle, jossa riskiä ei ole laskettu, hän voi suorittaa NFPA 70E:n mukaisen riskinarvioinnin ja säätää suojauksen sen mukaisesti.


Tämän menetelmän haittapuolena on se, että se on epävarmempi kuin laskentamenetelmä, ja se voi siksi johtaa siihen, että käyttäjä käyttää tarpeettoman paksua ja raskasta vaatetusta ollakseen ”turvassa”. Arviointimenetelmä on kuitenkin selvästi parempi kuin ottaa riski ja olla tekemättä mitään.


Noudattamalla NFPA 70E:ssä ja DGUV-I 203–077:ssä esitettyjä menettelyjä voit laskea ja arvioida valokaaririskin hallitsemiseksi - ja siten edistää turvallisempaa työympäristöä.

Christian_Kreisel-365x365px

Tranemo Safety Expert

CHRISTIAN KREISEL